НОВОСТИ

2 июня 2017

Наявність достатніх ресурсів – запорука успішного розвитку

12:3019.06.2008г.

14 червня севастопольці відзначають 225-ту річницю від дня заснування міста. Як свідчить історія, саме цього дня 1783 року в Ахтіарській бухті заклали причал і низку адміністративних споруд. Поселення на березі Чорного моря назвали Ахтіар. Згодом його перейменували на Севастополь. Сьогодні місто має спеціальний статус, визначений Конституцією та законами України. Про здобутки, проблеми, перспективи розвитку Севастополя розповідає міський голова Валерій САРАТОВ.    

— Передусім хочу подякувати урядові за те, що підтримали на державному рівні нашу ідею відзначити ювілей Севастополя. У державному бюджеті на підготовку до свята виділено 100 мільйонів гривень. Ці гроші пішли на розв’язання багатьох важливих для міста проблем: реконструкцію транспортних магістралей, реконструкцію приморського бульвару та ще ряд найважливіших об’єктів.

— Валерію Володимировичу, чи забезпечує сталий розвиток Севастополя нинішній річний кошторис, затверджений на сесії міськради?

— Якщо виходити з суто економічного визначення, то на 2008 рік бюджет розвитку Севастополя становить 190 мільйонів гривень за рахунок надходжень із усіх джерел фінансування. Увесь бюджет міста, затверджений січневою сесією, — 1 мільярд 177 мільйонів гривень. Із них 880 мільйонів — загальний фонд і 297,8 мільйона — спеціальний.

Лідером за обсягом запланованих витрат, як і в торішньому бюджеті, буде галузь освіти — 278 мільйонів або 32% від загальної суми. На охорону здоров’я витратимо 211 мільйонів. Це майже чверть. На соціальне забезпечення піде 17 відсотків загального фонду. На вирішення питань житлово-комунального господарства цього року передбачено витратити 93,1 мільйона. І це без врахування субвенцій. Порівняно з бюджетом минулого року нинішній нам удалося збільшити на 60 відсотків.

І, повірте, для досягнення такого результату депутати виконали величезну роботу. Обговорюючи представлений міськдержадміністрацією проект бюджету, ми за два тижні провели десять засідань постійних комісій.

У результаті лише за статтею «Земельні аукціони» суму вдалося збільшити на 37 мільйонів гривень. Уся дохідна частина зросла на 79 мільйонів, а видаткова — майже на 90. Депутати домоглися збільшення фінансування програми соціально-економічного розвитку міста майже на 310 мільйонів. На мою думку, така цифра дозволить нам забезпечити певний розвиток міста. Вживаю слово «певний» тому, що грошей для розв’язання всіх проблем, як завжди, не вистачає. Занадто багато накопичилося їх за попередні роки.

— Що ще, крім достатнього обсягу фінансування, входить у перелік необхідних умов, які впливають на успішний і сталий розвиток міста?

— Успішному розвитку будь-якого регіону сприяє наявність ресурсів, спрямовуваних на ці цілі, і людей, здатних найефективніше ці ресурси використовувати. Під ресурсом я, у першу чергу, маю на увазі землю. Точніше, гроші, які громада може отримати від продажу права оренди земельних ділянок.

По-друге, ефективне використання комунальної власності у формі передачі окремих об’єктів в оренду або приватизації на конкурсній основі. Обов’язково — з дотриманням вигідних громаді умов.

Із цих двох джерел надійдуть фінанси. Наступною за ступенем важливості умовою я назвав би ефективну роботу виконавчої влади.

— Ваш досвід бізнесмена та держслужбовця дозволяє мати свій комплексний погляд на те, який шлях для розвитку громади є найкращим.

— Дуже серйозно розвитку місцевого самоврядування в Україні заважає те, що не повною мірою реалізуються положення та принципи Європейської хартії місцевого самоврядування. Те, що в країні не завершено конституційну реформу. І тому ми — маю на увазі облради й нашу Севастопольську міськраду та районі ради — не можемо формувати свої виконавчі органи. Це спричиняє серйозні, якщо хочете, правові колізії. Адже політична сила, котра перемогла на виборах, зазнає, м’яко кажучи, великих труднощів у реалізації своїх передвиборних обіцянок. Часто депутатське розуміння шляхів і способів розвитку регіону не збігається з точкою зору місцевих адміністрацій.

Тому, на моє переконання, необхідно провести другий етап реформи, внести відповідні зміни до Конституції. Виборчі органи мають формувати свої виконавчі структури. Лише так у людей, у громади з’явиться реальна можливість вимагати виконання політичною силою обіцянок, які вона давала перед виборами. У результаті чітко запрацює політична система в країні: люди на виборах продовжуватимуть мандат тим, хто обстоює їхні інтереси, й позбавлятимуть влади тих, чия робота громаду не задовольняє.

Без вирішення цього, вважаю, засадничого питання, про реальне самоврядування в Україні годі й говорити.

Усе викладене стосується політичної складової. Але необхідно ще переглянути структуру місцевих бюджетів. Приміром, для Севастополя дуже серйозною проблемою є ремонт доріг. А грошей на ці цілі виділяємо мінімум. Я твердий прибічник запровадження в країні податку на нерухомість. Такий крок міг би реально забезпечити розвиток регіонів. І лише відсутність політичної волі не дозволяє прийняти таке рішення.

Розмовляв Микола Михайличенко


Источник: Віче

Новости Статьи Интервью Фото Видео Редакция Реклама