НОВОСТИ

2 июня 2017

Чи окупиться Євро-2012

04:4407.02.2011г.

Від 30 до 600 євро - така ціна квитків на матчі майбутнього Євро-2012 в України та Польщі. Для простих уболівальників у продаж надійдуть не більш ¾ від усієї кількості квитків (а всього їх буде майже 1,5 мільйона). Решта ж дістануться чиновникам УЄФА, спонсорам турніру і почесним гостям.

Втім, ці ціни ще не остаточні. Офіційно вартість квитків буде озвучена 1 березня - в день, коли квитки надійдуть у продаж. Але вже сьогодні можна зареєструватися на сайті УЄФА і стати одним із сотень тисяч бажаючих отримати заповітний пропуск на стадіон на матчі Чемпіонату Європи. Оплатити ж квиток можна буде в грудні цього року, відразу після жеребкування Євро-2012.

Ще одна відмінна особливість майбутнього турніру – можливість за допомогою сайту УЄФА продати квиток, який виявився непотрібним. На жаль перекупників і спекулянтів, виставити на продаж квиток можна буде тільки за його собівартістю. Проте виручка від продажу квитків - лише крапля в морі очікуваних доходів від самого турніру. Куди більші суми надійдуть на рахунки організаторів від продажу спонсорських прав. Але є тут одна колізія: спонсорські гроші, всі без винятку, отримує безпосередньо УЄФА. Так на чому ж тоді зможе заробити України? І взагалі - чи окупляться фантастичні витрати на підготовку Євро-2012?

Експерти та фінансисти в цьому не впевнені. Хтось з них вважає, що для України удачею стане навіть 40% окупності витрат на підготовку до Чемпіонату. Фінансова криза, зниження рівня життя в Україні і в Європі в цілому - справа не тільки в цьому. Вперше у футбольній історії чемпіонат такого масштабу пройде в одній з країн Східної Європи, яка прийняти його була ... не готова і зі спортивної точки зору, і в плані повної відсутності належного рівня інфраструктури.

Уряд України несе багатомільйонні витрати на часткову компенсацію для власників готелів Донецька, Києва, Львова і Харкова (йдеться про податкові канікули для готелів на 10 років). Не меншого фінансування вимагає будівництво муніципального стадіону в столиці, аеропортів і нових терміналів в тому ж Києві, Донецьку та Львові. Не кажучи вже про українські дороги ...

Попередній Чемпіонат Європи з футболу, що проходив в Австрії та Швейцарії, обійшовся цим країнам у суму, наближену до мільярда доларів. Їхні витрати окупилися тільки на 60%. Україна ж, яку за рівнем розвитку з Австрією та Швейцарією навіть порівнювати не можна, турнір обійдеться раз у шість разів дорожче. Чому так? Все дуже просто. І в Австрії, і в Швейцарії левова частка коштів була спрямована на реконструкцію стадіонів та будівництво спортивних, об'єктів. А от дороги, готелі, аеропорти в цих країнах і без того відповідали європейському рівню - їх тільки освіжили шляхом косметичного ремонту. А що в України? Будівництво стадіонів у Києві і у Львові, нехай і частково, ведеться за рахунок держави. Що правда, Донецьк своїм п'ятизірковим стадіоном зобов'язаний не державі, а відомому бізнесмену та президентові ФК «Шахтар» Рінату Ахметову. Проте будівництво нового аеропорту в шахтарській столиці Україні, а також готелів Донецька переважно лягло на плечі держбюджету. Аналогічна ситуація склалася і в Харкові.

Але далеко не все вимірюється тільки грошима. Українці сподіваються, що Євро-2012 виявиться потужним струсом для чиновників, у яких багато років не доходили руки до масштабних перетворень в країні. Не виключено, що  ціни на готелі в Донецьку і інших містах України, що приймають Чемпіонат,  можуть бути  штучно завищені.  І  дороги, побудовані похапцем, світовим стандартам відповідатимуть з натяжкою.  А новим українським аеропортам напевно ще довго тягнутися до рівня «Heathrow»  або «Ben Gurion». Тому скільки б не коштувала підготовка до Чемпіонату - вона того варта. Це «своїх» можна за ніс водити, годувати обіцянками ... З УЄФА розмова коротка і чітка: приймати Євро гідна тільки країна європейського рівня.

Новости Статьи Интервью Фото Видео Редакция Реклама